Lisä- ja erikoissivut bujoon

May 15, 2018

Bujoiluhakkereille

 

(Jos et ole vielä pitkään kikkaillut bujoilla tai askartelukäpränen ei ole puraissut vakavasti, saattaa olla hyvä siirtyä suoraan muuhun postaukseen. No niin, aloitetaan:)

 

Välillä on hyvä saada muokattua sivuja omassa tutussa bujossa. Viikkoaukeama voi tarvita toisinaan lisätilaa, seurantatyökalu olisikin vielä hyvä saada näkyville harjoitusohjelman viereen ja muistiinpanot liitettyä aiemmin tehtyyn suunnitelmaan. 

 

Sivuja on mahdollista muokata tarpeen mukaan - ja vaihtoehtoja riittää! 

 

Lisä- ja erikoissivuja saa näppärästi lisättyä mappi- ja kiekkomaisilla renkailla koottuihin muistikirjoihin. Niitä saa kuitenkin tarvittaessa myös tavallisiin sidottuihin (langalla koottuja)  tai nidottuihin (niiteillä tai liimalla) vihkoihin ja muistikirjoihin. Tässä muutamia suosikkejani.

 

Leveä sivu. Sivusta saa leveämmän laittamalla sivun korkuisen lisäpalan sivun viereen ja teippaamalla se tavallisella tai washi-teipillä takaa. Käytön aikana avataan. Kun aukeamaa ei käytetä, käännetään levennys kiinni. Sen voi laittaa avautumaan myös ylös- tai alaspäin.

 

”Hollantilainen ovi” on puolestaan mainio vaihtoehto silloin, kun aukeaman osaan tarvitaan lisää tilaa. Käytännössä hollantilainen ovi luodaan kahdesta aukeamasta. Näin keskelle jäävästä sivusta tule ”ovi”, joka voi liikkua vapaasti oikealle ja vasemmalle. Tämä sivu leikataan halutun kokoiseksi ja muotoiseksi, ja mahdollisesti tarpeeton osa paperista irroitetaan. Yksinkertaisimmillaan keskisivu leikataan pysty- tai vaakasuunnassa tarvittavasta kohtaa, jolloin siitä jää kapeampi sivu käyttöön oikealla ja vasemmalla avautuvan aukeaman osana. Näin saat ns. kolmisivuisen aukeaman, josta osa on näkyvissä jatkuvasti ja osa vain toisinaan. Tämä soveltuu sekä tilanteissa,  joissa tarvitset lisää tilaa aukealle, että silloin kun aukeamalle on tarpeen laittaa vain toisinaan näkyvissä oleva asia (jolloin ovi on vähemmän aktiivisessa käytössä ja asia laitetaan osin piiloon jätettävälle alueelle. Oven saa tuolloin myös pysymään ns. kiinni kevyesti liimautuvalla tarralla, washiteipillä tai post-it-lapulla). Hollantilaisen oven ei tarvitse olla ”vain paperiliuska”. Sen voi muotoilla vaikkapa pilveksi, joka on edelleen tukevasti kiinni yhdestä leveästä pompulan reunasta. Se voi yhtä hyvin olla talon, auton tai korvakorun mallinen. Mitä ikinä haluatkaan. Mahdollisuudet ovat rajattomat! Monimutkaisia kuvioita voi olla helpompi työstää saksien sijaan askarteluveitsellä. Laita tällöin työstämisen ajaksi paksumpi pahvi sivun alle suojaamaan alla olevia sivuja! 

 

Taittosivu ja haitarisivu. Lisäsivun saa helposti myös taitoksella tai haitarilla. Jos esimerkiksi pidät viikkoaukeamastasi, mutta hoidettavia asioita ja seurattavia tapoja on paljon, voi tilannetta helpottaa varaamalla lisää tilaa käyttöön. Tämäkin tehdään kahdesta aukeamasta. Keskimmäinen sivu taitetaan pituussunnassa kahteen osaan ja jätetään se taiteltuna kiinni. Sen jälkeen esim. viikkoaukeama luodaan aukeamalle normaalisti (myös tämän taitellun osan päälle - eikä siis sen alla olevalle sivun osalle). Kun viikkoaukeama on valmis, on käytössä viikkoaukeaman lisäksi kaksi saraketta taitoksen sisällä ja kaksi saraketta taitoksen alla. Yhdestä aukeamassa on näin kahden aukeaman verran kirjoitus- ja luomistilaa. Tuon keskisivun voi taittaa myös useammasta kohdasta, jolloin siitä muodostuu haitarimainen. Se on kapeampi ja siinä on useampia sarakkeita käytettäväksi. Aukeaman voi luoda sen päälle samalla tavoin kuin yllä.

 

Ulkoneva sivu. Ulkonevan sivun voi tehdä helposti leikkaamalla sivu pystysuunnassa halutusta kohdasta, siirtämällä sitten irrotettu osa sopivan verran ulkonevaksi ja teippaamalla se uudelleen yhteen aivan teipin reunoilla (teipataan tällöin etu- ja takapuolelta, jotta päälliteippi ei tartu seuraavaan sivuun). Sivu jätetään ulkonevaksi tai sen voi taittaa sisään sopivasta kohdasta, kokonaan tai jättää aavistuksen ulkonevaksi, jolloin sen löytää helposti. Sivusta saa näin enintään vajaan teipin leveyden verran ulkonevan. Teippejä on monen levyisiä. Ohuemmastakin teipistä saa leveämpää laittamalla useamman palan osin päällekäin sivureunoistaan. Näitä on myös helppo koristella. Työstettävän sivun teipattavista reunoista voi tehdä pilvenreunaa, aaltoa, neliönauhaa tai mitä muuta haluaa ja se pääsee hauskasti esille. Lisäksi kirkkaasta kontaktimuovista saa leikattua halutun levyisen ja muotoisen yhdistäjän. Sitä käyttäessä voi muodoilla ja leikkiä enemmän. Kontaktimuovialueen sisälle voi halutessaan laittaa teipatessa hauskan kuvan tai hyödyllisen lisävälineen. Kontaktimuovin päälle nimittäin voi helposti tehdä merkintöjä vesiliukoisella tussilla, jota voi pyyhkiä yhä uudelleen. Ollen loistava paikka seurantatyökalulle.

 

Avattava muistilappu. Yksinkertainen tapa on kiinnittää teipillä haluamansa kokoinen ja muotoinen pala sivun tai sisäkannen reunaan. Sen saa kääntämällä helposti auki. Monet käyttävät tällaista värikoodien muistilappuna, jolloin avatun lapun merkit täsmäävät sivujen reunojen merkkien väriä ja sijaintia. (Tekniikaltaan sama kuin leveä sivu.)

 

Mitä sinä kokeilisit ensiksi?

 

Oivaa luovuuden virtaa kevääseen!

 

 

Ilolla ja inspiraatiolla, 

 

 

Miia

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Joogalla hyvää oloa: 3 vinkkiä

March 13, 2018

1/1
Please reload

Recent Posts

December 17, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 

VALMENNUS OLEN

Lappeenranta, Finland

© 2018 - 2020 BY VALMENNUS OLEN