Kyniä ja bujoilua

March 6, 2018

 

Tarvitaan vain vihko ja kynä.

 

Siinä se.

 

Mikä tahansa vihko käy.

 

Mikä tahansa kynä käy - riittää, että siitä lähtee jälkeä. Älä anna videoiden, kuvien ja blogisuositusten häiritä (edes tämän). Tee juuri sellainen kuin haluat. Parhaita bujoilukyniäni ovat olleet tavalliset mainoskynät sekä halvimmat tönkkömuikkusuorat ja ohuet peruskuivamustekynät. Oikeasti :) Tämä ei ole välineurheilua. 

 

Ne, joille erikoistarvikkeet tuovat lisää iloa ja niillä tekemisestä saa lisää virtaa ja luomisvoimaa, käyttävät niitä rakkaudella. Mutta se ei ole missään nimessä tarpeen. Voin mennä barrikaadeille mainoskynien ja tönkkömuikkujen puolesta: viva la ihanperuskynä!

 

Ja olet valmis jo aloittamaan!

 

 

Jos kuitenkin olet niitä, joilla on salainen rakkaussuhde kyniin, papereihin ja muihin hilkkeisiin, niin jatka lukemista.....

 

Tunnen tämän maailman kuin omat taskuni, sillä kuulun yhtä lailla tännekin :)

 

 

Kynien ihmeellinen maailma

 

Jos haluat optimoida, tästä on hyvä aloittaa:

 

Hyvin paperilla luistava kuivamustekynä on luotettava ja kerrassaan upea. Se ei suttaa, leviä tai pahimmassa tapauksessa kadota kirjoitusta, jos nestettä tai liikaa valoa pääsee muistikirjalle. Tämä vakaa, luotettava jäärä on aivan aliarvostettu kumppani. Sen väriskaala on usein rajattu. Jos löydät hyvinluistavan kuivamustekynän, pidä siitä kiinni - ja vinkkaa merkistä minullekin! Niitä tarvitaan aina. 

 

Monet bujoilijat pitävät tusseista. Niiden värikkyys ja liukumiskyky paperilla ovat taivaiden nannaa. Suurin osa käyttäjistä suosii pääasiassa ohutkärkisiä kuitukyniä. Useimmissa videoissa ja blogeissa näkyy Staedtlerin Triplus fineliner 0,3 mm, Sakuran Pigma micron (koot 005 - 05) tai Stabilon Point 88 fine 0,4 mm. Kaikkia näitä saa lukuisissa väreissä ja eri laajuisissa värilajitelmissa. Tussien kohdalla kannattaa muistaa, että niillä luotu teksti leviää ja tuhrii, jos se kastuu. Jos pitää edes kohtuullista huolta bujosta, niin tämä ei ole ongelma. Lisäksi bujon voi suojata laukussa pienellä muovipussilla. Näin se on turvassa yllättäviltä vesivahingoilta kuten sateelta tai vuotavalta vesipullolta (nim. kokemuksen syvällä rintaäänellä). Kuitukynissä on vielä se huono puoli, että jos innostuu kirjoittamaan tai piirtämään vauhdikkaasti, kärki painuu herkästi sisemmäksi, jolloin kynän käyttömukavuus ja -ikä tippuu kuin lehmän häntä.

 

Sivellinkynät ovat bujoilun aatelia. Ne ovat tusseja, joissa kärki on sivellin ja joilla saa helposti aikaan upeaa jälkeä. Sillä tekee mesteriteoksen vaikka tikku-ukoista ja pölkkykirjaimista. Ne soveltuvat myös tyylikkään tai vanhanaikaisten kirjainten näköiseen tekstiin. Näitä kutsutaan sivellinkirjoitukseksi ja valekalligrafiaksi. Löydät näitä mm. hakusanoilla brush lettering, faux calligraphy ja fake calligraphy. Tekstaustaituruus vaatii yleensä pientä opettelua.

 

Uutuutena on kynä, joka näyttää tussilta tai geelikynältä, mutta jonka jäljen voi pyyhkiä pois (engl. frictionalble). Ne ovat omiaan perfektionisteille ja kaltaisilleni entisille perfektionisteille nykyisille luoville hätähousuille. Jäljen vedenkestävyys ja säilyvyys ovat vain kohtuulliset tai melko huonot. Käräjäoikeuden ajoilta mieleeni on iskostunut pyhästi, että jopa kuivamustekynillä kirjoitettu teksti haipuu ajan myötä, ja ainoastaan arkistokelpoiseksi luokitellut kuivamustekynät pysyvät hyvin (tekstien on s.ä.i.l.y.t.t.ä.v.ä., varsinkin päätösten allekirjoitukset - heivaa nuo mainoskynät huitsin nevadaan nyt heti!). Pyyhittävillä kynillä luodun jäljen haalistuminen ja katoaminen on nopeaa. Lämpötilan vaihtelut voivat saada ne katoamaan hetkessä. Hipshapshuu, simsalabim ja edessäsi on tyhjä sivu! Älä siis tee näillä mitään olennaista tai tärkeää. Voi olla, että kadotat ne neljän vuoden tai neljän minuutin aikajänteellä.

 

Kynämaailman ihanuuksia ovat aidot mustekynät. Historian havinan voi kuulla niillä kirjoittaessaan, voi ah! Kuulitko tuon? Varmaankin Da Vinci ja hei tuo Marco Polo, vau! (No kun sulkakynä ja muut ovat jo vähän hankala arkikäytössä, joten he pääsevät tähän kategoriaan.) Haikailen näitä kaukaa, sillä suhellan menemään sellaisella vauhdilla, että nämä jäävät hetkessä verkkaisella kirjoituksellaan peninkulmien päähän ajatuksenjuoksustani.

 

Luonnollisesti voi käyttää myös lyijykynää. Yleensä siitä siirrytään eteenpäin, erityisesti kun huomataan, että virheet on ihan hyväksyttäviä ja pysyvä osa elämää. Sen jälkeä on helppo kumittaa ja tehdä uusiksi. Se kuitenkin suttaa helposti käden tai vastakkaisen sivun hangatessa vähitellen sitä vasten.

 

Hyvällä kynällä on:

 

mukava kirjoittaa,

pidät sen väristä,

se luistaa paperin pinnalla hyvin,

värin tulo ei katkeile,

siitä tulee siisti jälki eli ei leviä paperin kuituihin (engl. feathering),

ei vuoda paperista läpi (engl. bleeding) tai

kuulla läpi paperin toiselle puolelle (engl. ghosting) ja

sen jälki säilyy niin kauan kuin haluat sen säilyvän.

 

Kun tällaisen löydät, laita sen tiedot muistiin - muuten suurella todennäköisyydellä unohdat sen. Olen hukannut upeita kyniä ollessani aivan vakuuttunut siitä, että ihan varmasti muistan sen, no tietysti... Oho, hups!

 

Voit ottaa vaikkapa bujon viimeisen sivun käyttöön kynien testaukselle. Hyviä kyniä löytäessäsi on hyvä viereen laittaa sen merkki, tyyppi, värikoodi, hinta ja kauppa, niin löydät sen äärelle myöhemminkin.

 

Mutta vielä se tärkein, millä ikinä jälkeä saa aikaiseksi, se riittää. 

 

 

Onko sinulla omaa lempikynää?

 

 

Valolla ja inspiraatiolla,

 

Miia

 

 

Tags:

Please reload

Featured Posts

Joogalla hyvää oloa: 3 vinkkiä

March 13, 2018

1/1
Please reload

Recent Posts

December 17, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 

VALMENNUS OLEN

Lappeenranta, Finland

© 2018 - 2020 BY VALMENNUS OLEN