✨ Luo parissa tunnissa onnistunut rahavuosi 2023 ✨ Ilmoittautuminen avoinna nyt!

Unelmien tullaus askel askeleelta (Tullaus 2/2)

miia pöllänen Sep 06, 2021

(Psst… se on helppoa! :)

Voit edelleen tilata unelmasi osasia pitkin ja poikin maailmaa - aivan kuten ennenkin!

Näytän sinulle tässä postauksessa ulkomailta saapuvien pakettien tullauksen askel askeleelta, jotta onnistut helposti! Näin säästät aikaa, vaivaa sekä rahaa.

Näet reitin uusimman unelmatilaukseni avulla eli nipulla hennoille kämmenille sopivia siroja frisbee-kiekkoja! Tein tilauksen jo alkukesällä, mutta toimitus viivästyi ja pääsin tutustumaan juurta jaksaen uuden lainsäädännön tuomiin muutoksiin saman tien. Siten voin jakaa oikopolun sinulle! 

Lähdetäänpä liikkeelle!

 

Lähes jokainen EU:n ulkopuolelta saapuva paketti pysähtyy tästä lähtien varastoon, ja näin voit toimia:

Tilattuasi verkosta laita talteen tilausvahvistus tai kuitti (jossa näkyy myös postituskulut ja erittely tuotteista). Tarvitset siitä muutamia tietoja myöhemmin.

Kun paketti saapuu Suomeen, saat siitä viestin postilta puhelimeesi. (Jos tilauksessa ei ole puhelinnumeroa, tulee ilmoitus kotiin kirjeitse.)

 

Tällöin sinun tulee tehdä kaksi asiaa: 

1. maksaa arvonlisävero tullille sekä

2. postin niin sanottu käsittelymaksu (2,90 €).

 Tee tämä 20 päivän kuluessa.

 

Saat saapuvassa viestissä linkin postin ohjeeseen ja sieltä tullin sivulle. (Posti tarjoaa myös tullaustoimeksiantopalvelua, mutta se on tarpeeton. Joudut silti tekemään lähes saman työn. Joten napsuta pari kohtaa lisää ja säästä aikaa ja turha kulu.)

Napsauta postin sivulla olevaa linkkiä tullin sivulle tai tästä tulli.fi/tullaa-pakettisi.

Siellä avautuu ohje, jonka jälkeen pääset tullauspalveluun. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tarvitset lomakkeen täyttämiseen tilauksen tilausvahvistuksen tai kuitin. Samoin postin saapumistunnuksen (esim. UA455318514US).

 

Sitten vain kerrot hieman paketista ja hoidat maksun:

  •  kerro mitä paketissa on ja mistä se on tulossa
  •  kerro sen arvo ja postikulut
  •  tarkista tiedot ja suorita arvonlisävero (verkkopankissa, maksukortilla tai mobiilimaksulla). 

 Aloitetaan! 

  

Siirry varmennuksen kautta tullauspalveluun (tulli.fi/tullaa-pakettisi).

Valitse valikosta mitä olet tullaamassa esim. ’ostamani tavara’ sekä kuljetusliike, joka pakettia on toimittamassa esim. posti. Napsuttele viestissä tullut saapumistunnus (esim. UA455318514US). 

Osa tiedoista tulee suoraan kuljetusyritykseltä (tavallisesti postilta) kuten saapumispäivä ja lähetysmaa. Täytä vain puuttuvat tiedot esim. myyjä, lähetyksen arvo (ilman postikuluja) ja valuutta, lähetyksen postimaksut ja valuutta. Näet nämä tilausvahvistuksesta tai kuitista.

Kerro lisäksi sisältääkö paketti rajoituksenalaisia tai valmisteverollisia tavaroita. Tavallisesti vastaus on ei.  (Ohessa on pudotusvalikko, josta voit vielä tarkistaa asian. Näitä ovat mm. alkoholit, lääkkeet ja eläimet).

Kerro myös oletko jo maksanut Suomen arvonlisäveron (alv) tavaran ostovaiheessa. Tavallisesti vastaus on vielä toistaiseksi ei (aiheesta lisää alla Lisävinkeissä).

Postin käsittelymaksu on jo valmiiksi esitäytettynä (2,90 €).

Ruksaa vielä ruutu siitä, että sinulla on tilausvahvistus, kuitti, lasku tai muu selvitys, josta tavaran arvo voidaan selvitää.

Siirry seuraavalle sivulle.

 

 Seuraavaksi nimeä paketin sisältö, vaikkapa frisbeitä. 

Hakukentässä voit hakea tavaroita suoraan ns. usein tullattujen tavaroiden listalta. Voit kokeilla erilaisilla paketin sisältöön liittyvillä asiasanoilla. Kokeilin aluksi ’frisbee’, jolloin sain ehdotuksen ’muut urheiluvälineet’. Valitsin sen. (Jos haulla ei olisi päässyt eteenpäin, olisin seuraavaksi kokeillut sanoilla ’kiekko’, ’vapaa-ajan väline’, ’liikuntaväline’ ja vastaavilla.)

Jos tavaraa ei löydy, voit lisätä sen tullinimikkeellä (10 numeroa). Löydät niitä Fintaric-palvelusta tai voit kysyä sitä suoraan tullilta (palvelunumero alempana). 

Jos sinulla on samaa tuotetta useampia kappaleita, voit niputtaa ne yhdeksi kohdaksi. Kuten minulla oli tilauksessa neljä kiekkoa. 

Jos tilauksessa olisi ollut neljä kiekkoa ja kaksi kirjaa, olisin laittanut kaksi kohtaa (kiekot yhteen ja kirjat yhteen).

Lisää sitten tuoteryhmän hinta (minulla 40) ja valuutta (dollaria), ja valmista tuli.

Huomaa, että tuote on napsautettava vielä tullauskoriin, jotta pääset eteenpäin. (Tässä kohtaa soittelin jo tullin palvelupuhelimeen ja yritimme selvittää miksi sivu jumitti…) 

Siirry sitten seuraavalle sivulle.

 

Tässä avautuu jo yhteenvetosivu, josta näet maksettavan arvonlisäveron määrän (minulla 13,70 €). Voit halutessasi tarkistaa tuoteryhmiin kohdistuvat maksut (viereinen pudotusvalikko). 

Tarkista vielä tiedot. Jos ne ovat väärin, voit poistaa tuotteen painamalla roskakorin kuvaa. Voit tarvittaessa palata edeltävälle sivulle ja luoda kohdan uudelleen. 

Tämän jälkeen avautuu tullauksen maksusivu, jonne lisää sähköpostiosoitteesi. Saat meiliisi tarvittaessa tietoa tullauksen etenemisestä. Jos teet tullauksen toisen henkilön puolesta, ruksaa vielä ruutu ja täytä lähetyksen vastaanottajan tiedot.

Voit suorittaa maksun verkkopankissa, pankkikortin tai luottokortin tiedoilla taikka mobiilimaksuna. 

Palvelu ohjautuu automaattisesti pankkiisi tai muulle valitsemallesi maksutavalle. Hoidettuasi maksun, palaat automaattisesti tullin sivulle. Saat vahvistuksen maksusta ja tullauksen onnistumisesta (ns. tullauspäätös).  

 

Tämän jälkeen näyttää kuin olisit päässyt perille.

Ohoi, on silti vielä yksi vaihe!

Hoida vielä postin käsittelymaksu. 

Napsauta vielä postin sivu auki. Siellä on linkki postin käsittelymaksun suorittamiseen. (Jos sitä ei hoida, paketti ei saavu - vaikka olisit hoitanut tullin…).

Linkki on tässä: 

posti.fi/kasittelymaksu

Voit maksaa postin lisämaksun verkkopankissa tai maksukortilla.

Seuraavaksi ota rennosti ja odottele tietoa paketin saapumisesta ja voit hakea sen saapumistunnuksella omasta tavallisesta paketin noutopisteestäsi (esim. UA455318514US).

Sitten vaan unelmien toteutukseen!

 

PS: Jos kyseessä on lahja, paketti sisältää vaikkapa sijoituskultaa, olet menossa lomalle juuri paketin saapuessa tai muuta erityistä, löydät lisävinkkejä lopussa!

 

 JOS PAKETIN ARVO ON YLI 150 €

Jos tilauksesi on arvoltaan yli 150 € (postimaksuja ei lasketa mukaan arvoon), tulee suorittaa myös tullimaksu.

Suoritat ne arvonlisäveron ohessa, ja asia hoituu kuten yllä. Lomake vain saattaa olla hieman erilainen.  

Jos lomakkeessa pyydetään täydentämään valmistusmaa, jota et tiedä, napsuttele siihen lähetysmaa (esim. minulla Yhdysvallat). Siinä voidaan myös kysyä tavaralajin kappalemäärää tai muutamia muita seikkoja. 

Yhteenvedossa näet arvonlisäveron lisäksi tullimaksun erittelyn. Voit tarkistaa yksittäisiin tuotteisiin kohdistuvia maksuja pudotusvalikosta. 

Tällä sivulla on muutamia uusia termejä:

Tullausarvo on summa, josta tulli maksetaan. Se on tuotteen ostohinta lisättynä postikuluilla. Tullimaksu vaihtelee ja se on tavallisesti jokin prosenttiosuus (esim. 12 %) tullausarvosta. Ollessasi ostoksilla verkossa, voit ennakkoon tarkistaa arvion maksuista tullilaskurilla

ALV-arvo on summa, josta arvonlisävero maksetaan. Se on ostohinta lisättynä postikuluilla sekä tullimaksulla. Arvonlisävero on kirjoissa 10 % ja muissa tuotteissa tavallisesti 24 %. Löydät muut tarvittaessa täältä.

 

LISÄVINKKEJÄ

Voit myös asioida toisten puolesta.

Asiakirjoja ei tarvitse liittää tullin lomakkeeseen. Jos niitä tarvitaan, tulli voi pyytää niitä myöhemmin.

Postin käsittelymaksua ei tarvitse maksaa, jos saat tullilta ilmoituksen, ettei lähetyksestä tarvitse maksaa veroja. Silloin on postille tehtävä vapautuspyyntö [email protected].

Tullaamaton tai postin käsittelymaksua odottava lähetys palautetaan lähettäjälle. 

Myös lahja tulee tullata. Jos et tiedä mitä paketissa on sisällä, on siitä otettava selvää lähettäjältä tai ostettava tullaustoimeksianto postilta. Pienistä lahjoista ei yleensä tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Niin sanottu tullaustoimeksianto on vain sama toimenpide postin tekemänä. Sinun on silloinkin toimitettava postille samat tiedot eli tilausvahvistus, kuitti tai kauppalasku. Lisäksi se maksaa yksityisasiakkaille 25,60 €  ja yrityksille 49,05 € (perusmaksu). Toimeksianto on tehtävä viimeistään kaksi arkipäivää ennen viimeistä tullauspäivää, eikä sitä voi peruuttaa. 

Samassa ajassa kuin tekisit tullaustoimeksiannon postille, toimitat sen, lähetät tarvittavat asiakirjat ja maksat lopulta saapuvan laskun, olisit jo tehnyt tullauksen saman tien ja ilmaiseksi.

Voit tullata postilähetyksen vasta kun olet saanut postilta paketin saapumisilmoituksen. 

Posti lähettää tullauksen muistutusviestin jo seuraavana päivänä. Ole tarkkana, sillä määräajan lähestyessä ei tule muistutusta, vaikka silloin sitä tavallisesti enemmän tarvitsisi.

Pakettisi on jatkuvasti kuljetusliikkeellä. Tulli antaa vain luvan sen toimittamiseen sinulle asti, kun tullaus on hoidettu.

Jos olet hoitanut tullin maksun, mutta unohtanut hoitaa postin maksun, tulee postilta vielä muistutusviesti. Postin käsittelymaksun hoitamiselle on määräaika. Pidä huolta määräajasta, jos et maksa maksuja samalla kertaa.

Pakettisi on noudettava postin tavallisen lyhyen noutoajan sisällä noutoilmoituksesta (7 päivää). Hakuaikaa ei saa pidennettyä. Vinkki: Jos tiedät, että et pääse hakemaan pakettia noin reilun viikon sisään, voit hieman pidentää noutoaikaa maksamalla postin käsittelymaksun vähän myöhemmin (silti määräajan sisällä).

Tulli muuntaa muut valuutat tullin vahvistamien muuntokurssien mukaan automaattisesti. Jos paketissa on useita tavaroita, postimaksu jakautuu automaattisesti kaikille tavaroille.

Voit perua tullauksen vielä yhteenvedon jälkeen, ennen maksua kohdasta ’Haluatko perua tullauksen?’. Voit tehdä tullauksen uudelleen samalle paketille aiemman määräajan sisällä.

Voit maksaa tullauksen myöhemminkin kirjautumalla uudelleen palveluun (aiemman määräajan sisällä). Eräpäivän ylittänyttä maksua ei voi maksaa verkkosivulla, vaan se on hoidettava erikseen.

Jos muu kuljetusliike kuin posti toimittaa pakettisi, tarkista pitääkö heille toimittaa vielä tullin luovutuspäätös (postille ei tarvitse). Se löytyy tarvittaessa tullin tullauspalvelusta. 

Jos paketissa on muuttotavaraa, sijoituskultaa, eläimiä tai muutamia muita erikoislähetyksiä, tulee käyttää Tulliselvityspalvelua.

Jos ostoksesi on enintään 150 € ja myyjällä on ns. IOSS-tunniste, Suomen arvonlisävero (alv) on maksettu jo ostosta tehdessä. Silloin posti yleensä hoitaa tullauksen automaattisesti ja pakettisi saapuu tavalliseen tapaan. IOSS on lyhennys sanoista Import One Stop Shop. Tunniste on tarkoitettu EU:n ulkopuolella oleville verkkokauppiaille, jotta heidän EU-kansalaisasiakkaidensa ei jatkossa tarvitsisi erikseen tullata ostoksia, vaan kauppias olisi tehnyt sen heidän puolestaan. Järjestelmä on vasta otettu käyttöön ja kauppiaat ovat alkutaipaleella tutustumassa siihen.

Suurin osa maailman maista kuuluu tämän piiriin. EU-maita ovat tällä hetkellä vain Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. 

Tulli vastaa kysymyksiin tullauksen hinnoista sekä sisällöstä. Kuljetusliike (tavallisesti posti) puolestaan paketin toimitukseen liittyviin kysymyksiin.

Tullin palvelupuhelin on p. 0295 521 008. Puhelun alussa on pisimmät ikuna kuulemani automaatin liirumlaarumit useammalla kielellä. Jos jaksat niiden ohi ja pääset asiakaspalveluun, omakohtainen kokemukseni on, että palvelu on hyvää. 

 

Tehtyäsi tämän kerran, onnistuu seuraava jo parissa minuutissa!

 

Lämpöisin halauksin,

Miia

 

Voit nyt saada ihanan Olen-uutiskirjeen! 

Close

Saa ihana Olen-uutiskirje!

 

Lämpöisesti tervetuloa toteutuvien unelmien, runsauden ja unelmaelämän pariin! 

Olen-uutiskirje ilmestyy tiistaisin, näin aluksi joka toinen viikko. Se on lyhyt ja innostava!

Rakkaudella, Miia